Back to Top

Πως ξεκίνησαν οι πολιτικοί όροι «Είμαι αριστερός, είμαι δεξιός, είμαι κεντρώος, κτλ» ;

Η γαλλική επανάσταση υπήρξε η αρχή της αλλαγής του πολιτικού χάρτη και των πολιτικών ιδεών.

Το 1789 η Γαλλική Επανάσταση κατάργησε την απόλυτη μοναρχία στη Γαλλία. Με κεντρικό Σύνθημα «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη», αντικατέστησε το φεουδαρχικό σύστημα με το δημοκρατικό. Αρκετοί λαοί της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εμπνεύστηκαν απ’ αυτήν για να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την απολυταρχική μοναρχία.

Μια από τις αφορμές, που οδήγησαν στην Επανάσταση υπήρξε και η τιμή του ψωμιού, η οποία μετά την πολύ άσχημη σοδειά του 1788 είχε εκτοξευτεί στα ύψη. Όταν ο Λουδοβίκος απέλυσε (Ιούλιος 1789) για άλλη μια φορά τον υπουργό Οικονομικών (Νεκέρ), ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής στην αστική τάξη, άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των βασιλικών στρατευμάτων και απλού λαούΜετά και την άρνηση του Λουδοβίκου να αποδεχτεί τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης («Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη»), ήταν αναπόφευκτη μια νέα σύγκρουση. Πλήθη λαού συγκεντρώθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα των Βερσαλλιών και τα κατέλαβαν. Το Παρίσι ζούσε στον πυρετό της Επανάστασης. 

Εν τω μεταξύ η Συνέλευση συνέχισε τις εργασίες της, στη διάρκεια των οποίων διαμορφώθηκαν τρεις ομάδες, σύμφωνα με τις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις των αντιπροσώπων: Η Δεξιά, η Αριστερά και το Κέντρο, οι οποίες ονομάστηκαν έτσι από τις θέσεις που καταλάμβαναν τυχαία οι αντιπρόσωποι στην αίθουσα των συνεδριάσεων:
- Η Δεξιά απαρτίζονταν από τους ευγενείς, οι οποίοι απέρριπταν κάθε αλλαγή του παλιού καθεστώτος.
- Την Αριστερά συγκροτούσαν οι «πατριώτες», οι οποίοι επεδίωκαν τον περιορισμό της βασιλικής εξουσίας και την ενίσχυση της Συνέλευσης.
- Το Κέντρο υποστηριζόταν από τους μετριοπαθείς, οι οποίοι απέβλεπαν στην εγκαθίδρυση βασιλικού πολιτεύματος με 2 βουλές, σύμφωνα με το αγγλικό παράδειγμα.


Συντάκτρια: Ματίνα Χόβολου


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...