Back to Top

Παραίσθηση ή Ψευδαίσθηση; Διαφέρουν;

Παρόλο που οι δυο ορισμοί συχνά ταυτίζονται, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. 

Ξυπνάς και βλέπεις στο δωμάτιό σου έναν άντρα. Σε κυριεύει πανικός, καθώς τον βλέπεις έτοιμο να σου επιτεθεί. Περνάνε μόλις λίγα δευτερόλεπτα έως ότου συνειδητοποιείς ότι η μορφή του άντρα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα καπέλο στην κρεμάστρα και από κάτω τα ρούχα σου. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη των πραγμάτων λέγεται παραίσθηση. Αντίθετα,  ψευδαίσθηση είναι όταν ακούμε ή βλέπουμε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Οι παραισθήσεις δηλαδή, αλλοιώνουν υπαρκτά ερεθίσματα, ενώ οι ψευδαισθήσεις τα δημιουργούν από το μηδέν. Μερικές αιτίες που προκαλούν τα δυο προαναφερθέντα φαινόμενα είναι ο φόβος, η κόπωση, τα φάρμακα, τοξικές ουσίες, αλκοόλ, ναρκωτικά, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλικά αιματώματα, αυτοάνοσα νοσήματα, η εναγώνια προσδοκία (π.χ. όταν περιμένουμε την άφιξη ενός αγαπημένου μας προσώπου για πολλή ώρα, έχουμε συχνά την εντύπωση, ότι ακούμε τη φωνή του ή νομίζουμε ότι τον βλέπουμε σε πρόσωπα που έρχονται κοντά μας) κ.α. 

Στην πράξη, επειδή τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά συχνά απαντάται στη σχιζοφρένεια, είναι θέμα χρόνου μέχρι να εμφανιστούν και άλλα ''περίεργα'' συμπτώματα, να αποδιοργανωθεί ο ειρμός της σκέψης και του λόγου και να αρχίσει μια φθίνουσα πορεία του ατόμου που μόνο με τη σωστή φαρμακευτική αντιμετώπιση μπορεί να διακοπεί. Αρκετοί ζωγράφοι ή μουσικοί, έντονα καταπονημένοι, παρουσιάζουν οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις, ενώ μερικοί ψυχασθενείς που πάσχουν από ψευδαισθήσεις τρόμου, έχουν την γνώση της ψευδούς εικόνας, αλλά δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτές.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος  

Πηγές: Ψυχολογία (Ε.Π. Παπανούτσου), http://www.focusmag.grwww.help-net.gr,
www.albstroka.comwww.hbnews.grthesecretrealtruth.blogspot.com