Back to Top

Τρένο που θα κάνει τον γύρο της Γης σε 6 ώρες

Μια ομάδα σχεδιαστών παρουσίασε τα σχέδια ενός επαναστατικού μέσου μεταφοράς.

Το Evacuated Tube Transport (ETT) θα μπορούσε να μεταφέρει επιβάτες από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη μέσα σε 45 λεπτά και να κάνει τον γύρο του Γης μέσα σε έξι ώρες. Το προηγμένο μέσο μεταφοράς, είναι ένας αεροστεγής σωλήνας μέσα στον οποίο θα κινούνται με τρομερές ταχύτητες μικρά βαγόνια με επιβάτες. Την αρχική ιδέα την συνέλαβε στις αρχές του 1990 ο Αμερικανός μηχανολόγος Ντάριλ Οστερ.


Στο υπερηχητικό μετρό, τα βαγόνια θα κινούνται με ταχύτητες που θα προσεγγίζουν τα 6.500 χλμ/ώρα. Τα βαγόνια θα κινούνται χωρίς τριβές μέσα στον σωλήνα, η κίνησή τους θα είναι αθόρυβη, ενώ οι επιβάτες δεν θα βιώνουν καθόλου τις ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις λόγω της μεγάλης ταχύτητας (μόλις 1G, παρόμοια  δηλαδή με τη δύναμη των συμβατικών αυτοκινήτων). 

Οι σχεδιαστές δηλώνουν ότι το ΕΤΤ θα είναι ασφαλέστερο και πιο οικονομικό από τα τρένα και τα αεροπλάνα. Εκτιμούν επίσης, ότι η κατασκευή του θα είναι πολύ πιο οικονομική από τις χρηματικές δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή των σημερινών μεταφορικών δικτύων. Το μόνο που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα είναι αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς χρηματοδοτών για την υλοποίηση του τολμηρού αυτού εγχειρήματος.


σχετικό video
..

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
Πηγές: www.tovima.gr,www.palo.gr, www.youtube.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...