Back to Top

Τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης

Κι όμως υπάρχουν τροφές οι οποίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Πολλοί επιστήμονες συνηθίζουν να αποκαλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα «βρυκόλακες», καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν αρχή αλλά όχι τέλος. Μια από τις βασικές τους ιδιότητες είναι ότι διατηρούν σχεδόν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, όσα χρόνια και αν περάσουν. Οι τροφές αυτές είναι:
Μέλι: Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή ή ακόμη και να κρυσταλλώνει, αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση χωρίς μάλιστα να αλλοιωθεί η γεύση του.

Ζάχαρη: Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων. Γι΄αυτό και οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό, εφόσον βέβαια φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια.

Αλάτι: Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά αιωνόβια.

Ρύζι: Αυτό ισχύει για το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι.

Δυνατά οινοπνευματώδη ποτά: Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην ζεσταθούν. Ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους, αλλά συνήθως δεν το καταλαβαίνει κανείς.

Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας: Περιλαμβάνει αλκοόλ, οπότε θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής.

Καλαμποκάλευρο, αποσταγμένο άσπρο ξίδι: Αρκεί να διατηρούνται σε καλά σφραγισμένο και δροσερό μέρος. Η σωστή συντήρησή τους παίζει σημαντικό ρόλο.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.metrogreece.gr, www.newsnow.gr, www.iefimerida.gr, www.womenscycling.gr