Back to Top

Καλοκαιρινή διατροφή πλούσια σε φρούτα

H καλοκαιρινή περίοδος μας προσφέρει ποικιλία φρούτων για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.

Αποτελώντας πλούσια πηγή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φρούτα πρέπει να επιτελούν βασικό ρόλο στην  καθημερινή διατροφή μας. Τα φρούτα του καλοκαιριού λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους και των διαφορετικών μορφών κατανάλωσής τους, καλύπτουν όλα τα  προσωπικά γούστα.

Βερίκοκα: Περιέχει βιταμίνες Α και C, κάλιο και ασβέστιο. Αποτελεί πολύ καλή πηγή β-καροτένιου, ένα από τα βασικά αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας.

Καρπούζια: Πλούσια σε νερό, βιταμίνη C και λυκοπένιο (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία).

Κεράσια: Περιέχουν βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και ανθοκυανίνες (ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση).

Πεπόνια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, K και σε μέταλλα κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ροδάκινα: Πλούσια σε βιταμίνη C και Α. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή β-καροτένιου το οποίο έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Σταφύλια: Πλούσια ελλαγικό οξύ, ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δάση και σε φλαβονοειδή. Πλούσια και σε βιταμίνες Α, Β και C.

Φράουλες: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ και σε φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο.

Σύκα: Πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, Β6 και C. Επιπλέον περιέχουν μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.

Μπανάνες: Πλούσια σε βιταμίνη C, σε κάλιο και σε φυτικές ίνες. Περιέχει 3 σάκχαρα (σουκρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη), τα οποία μεταβολίζονται παρέχοντας πηγή ενέργειας στον οργανισμό.


...Συντάκτρια: Ελευθερία Τζώη