Back to Top

Πόσο άλλαξε το διαδίκτυο τα τελευταία 10 χρόνια;

Η ιστοσελίδα BestedSites δημιούργησε ένα infographic για να μας δείξει πως ακριβώς έχει αλλάξει το internet τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ενώ πριν από μια δεκαετία το ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού που είχε πρόσβαση στο internet ήταν μόλις 9.1%, σήμερα ξεπερνά το 33%. Η μέση ώρα χρήσης του διαδικτύου από 46 λεπτά την ημέρα εκτοξεύτηκε στις 4 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός ιστοσελίδων από 3 εκατομμύρια αυξήθηκε στα 555 εκατομμύρια, δηλαδή αύξηση της τάξεως 18500%.

Δεν έχουν αυξηθεί βέβαια μόνο δημιουργημένες ιστοσελίδες και η διείσδυση σε αυτές, αλλά και οι ταχύτητες φόρτωσης των δεδομένων. Για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε ένα μουσικό κομμάτι πριν δέκα χρόνια χρειαζόμασταν κατά μέσο όρο 12.5 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος φόρτωσης μιας ιστοσελίδας ήταν 16 δευτερόλεπτα. Σήμερα, κατεβάζουμε ένα κομμάτι σε μόλις 18 δευτερόλεπτα, ενώ για την προβολή μιας ιστοσελίδας απαιτούνται μόνο 6 δευτερόλεπτα.

Ραγδαία αύξηση παρατηρήθηκε και στα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας (social networking). Το κοινωνικό δίκτυο Friendster, που ήταν από τα πιο διαδεδομένα τότε, αριθμούσε μόλις 3.000.000 χρήστες, ενώ το Facebook ανακοίνωνε ήδη πως ξεπέρασε τα 900.000.000 μέλη (αύξηση 30.000%). Με αυτούς τους ρυθμούς είναι να αναρωτιέται κανείς πόσο ακόμα θα  αλλάξει το διαδίκτυο τον τρόπο ζωής μας, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...