Back to Top

Γνωρίζοντας τον Albert Einstein

Γεννημένος Γερμανός, αλλά όταν ανέβηκαν οι Ναζί στην εξουσία (1933), μετακόμισε στις Η.Π.Α όπου και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 14.03.1879 και πέθανε στις 18.04.1955 (76 ετών). Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αρκετά καλός μαθητής, ειδικά στα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, κάτι που του επέτρεψε να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του στη Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης (Ελβετία), στον τομέα της Φυσικής (1896-1900).

Από το 1902 άρχισε να εργάζεται στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη (Ελβετία), μια όχι και τόσο απαιτητική δουλειά, ή οποία όμως του παρείχε άπλετο ελεύθερο χρόνο για να αφοσιωθεί με άνεση στις προσωπικές του έρευνες. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Μίλεβα Μάριτς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Το 1905 έγινε ευρεία γνωστός από τη δημοσίευση της «Ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας». Αυτό που τον καθιέρωσε όμως σαν τοτέμ της Φυσικής είναι η διορθωμένη έκδοσή της το 1915 με τίτλο «Γενική θεωρεία της Σχετικότητας». Μάλιστα, η αποδοχή της εργασίας του ήταν τέτοιου βεληνεκούς, που χρησιμοποιήθηκε σαν σύμφωνο συμφιλίωσης μεταξύ των χωρών που  έλαβαν μέρος στον Α' παγκόσμιο πόλεμο.

Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αλλά όχι για τη θεωρεία της Σχετικότητας. Η θεωρεία του ήταν τόσο πολύπλοκη, που δεν μπορούσε ακόμα να αποδειχθεί με τα υπάρχοντα μέσα της εποχής γι'αυτό και τιμήθηκε για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Όταν το 1933 ανέβηκαν στην εξουσία οι Ναζί, ο Αϊνστάιν έδινε διάλεξη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.Μόλις το πληροφορήθηκε, αποφάσισε να παραμείνει μόνιμα εκεί, γεγονός που αντιμετωπίστηκε ειρωνικά και υποτιμητικά από τον γερμανικό λαό και τύπο. Χαρακτηριστικό άρθρο της εποχής ανέφερε:  «Η μεγαλύτερη προσφορά του Αϊνστάιν στη Γερμανία είναι η παραμονή του στην Αμερική».  Σήμερα βέβαια τον τιμούν σαν ήρωα...


διάβασε επίσης:
Μια ματιά στη θεωρεία της Σχετικότητας
Η αποτυχία του Αϊνστάιν
Όταν ο Αϊνστάιν έβγαλε την γλώσσα του
Τα τελευταία λόγια του Albert Einstein
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Stephen Hawking: Το χρονικό του χρόνου (Εκδόσεις Κάτοπτρο), 

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...