Back to Top

Η ανθρώπινη ευφυΐα οφείλεται σε λάθος γονίδιο

Η αυξημένη ευφυΐα που μας διακρίνει από τα ζώα, ενδέχεται να οφείλεται σε μια λάθος αντιγραφή γονιδίων.

Επιστήμονες έκαναν εσκεμμένα το ίδιο «λάθος» στο DNA ποντικών, διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι οι νευρώνες του εγκέφαλού τους άρχισαν να αναπτύσσονται μοιάζοντας με ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους πολύ ταχύτερα. Το πείραμα αυτό, αποτελεί μία ένδειξη μεγαλύτερης εγκεφαλικής ισχύος.

Η ομάδα ερευνητών από το Ερευνητικό Κέντρο Σκριπς στην Καλιφόρνια, βρήκε επίσης ότι ο χαμένος κρίκος που πυροδότησε αυτό το διανοητικό άλμα στους ανθρώπους, είναι ένα αντίγραφο του γονιδίου SRGAP2. Κατά τη διάσπαση ενός κυττάρου, όπου αντιγράφεται το σύνολο του γονιδιώματός του, είναι πιθανό να γίνουν λάθη στη διαδικασία αντιγραφής του,  τα οποία δεν διορθώνονται πάντα. Στην περίπτωση του SRGAP2, το αντίγραφο διπλασιάστηκε από λάθος, δυο φορές. 

Έτσι, «μπλόκαρε» τη λειτουργία του αυθεντικού γονιδίου, επιτρέποντας στους νευρώνες να διανύουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις και να κάνουν όλο και περισσότερες συνάψεις, καθιστώντας πιο περίπλοκο τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του. Οι επιστήμονες που μελέτησαν το συγκεκριμένο γονίδιο, πιστεύουν ότι διπλασιάστηκε τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης κατά τα τελευταία 3.500.000 χρόνια. «Αυτά τα επεισοδιακά και μεγάλα συμβάντα διπλασιασμού μπορεί να επέτρεψαν ριζικές και δυνητικά συνταρακτικές αλλαγές στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του εγκεφάλου», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Έβαν Άιχλερ.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος