Back to Top

Πώς βλέπουν τον κόσμο αυτοί με αχρωματοψία;

Αχρωματοψία είναι η αδυναμία του ανθρώπου να διακρίνει κυρίως ένα από τα τρία χρώματα: Το κόκκινο, το πράσινο ή το κυανό (μπλε).

Η αχρωματοψία εμφανίζεται εκ γενετής, πλήττοντας τους άνδρες σε ποσοστό 8%, ενώ το γυναικείο πληθυσμό μόλις σε 0,5%. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τη λανθασμένη εκτίμηση του πράσινου χρώματος. Είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο ο πάσχον να μην μπορεί να αντιληφθεί κανένα χρώμα, βλέποντάς τα όλα σε αποχρώσεις των χρωμάτων άσπρου, μαύρου και γκρι.
.
Ο Ιάπωνας Kazunori Asad, πραγματοποίησε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, κατασκευάζοντας ένα δωμάτιο το οποίο φωτίζεται κατά τέτοιον ειδικό τρόπο, ώστε να αναπαριστά επιτυχώς και το φαινόμενο της αχρωματοψίας. Εκεί είδε φωτογραφίες με και χωρίς την χρήση του ειδικού φίλτρου της αχρωματοψίας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, είναι αρκετά ακριβή ως προς το πως  βλέπουν άτομα με αχρωματοψία το κόσμο:





  .............................................................................................................................................

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.kamikazi.gr, http://el.wiktionary.org, www.nrk.no, www.live-pro.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...