Back to Top

Ρούχα που απορροφούν τη ρύπανση

Οι Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα απορρυπαντικό το οποίο θα «τρώει» την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Η ουσία «CatClo» που περιέχει το πρωτοποριακό υγρό, περιέχει νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία κατά την πλύση, θα κολλάνε στα υφάσματα των ρούχων. Όταν το ρούχο έρθει σε επαφή με τα οξείδια αζώτου του ατμοσφαιρικού αέρα, τότε προκαλείται μια χημική αντίδραση οξείδωσης, με αποτέλεσμα να καθαρίζεται η ατμόσφαιρα.

Τα οξείδια του αζώτου είναι τελείως άοσμα, άχρωμα, δεν αποτελούν κίνδυνο γι’ αυτόν που φοράει το ρούχο και απομακρύνονται όταν αυτό πλυθεί. Αλλά και το ίδιο το καθαριστικό υγρό, είναι απολύτως αβλαβές, με τα νανοσωματίδια του να μην είναι ορατά πάνω στο ρούχο. Με βάση τους υπολογισμούς των ερευνητών, κάποιος που φοράει ρούχα πλυμένα με CatClo, θα απομακρύνει περίπου πέντε κιλά οξειδίων του αζώτου την ημέρα, δηλαδή την ίδια περίπου ποσότητα χημικών ουσιών που παράγεται καθημερινά από ένα αυτοκίνητο.

Το υγρό CatClo ανήκει στο νέο πεδίο των φωτοκαταλυτικών υλικών, τα οποία με την παρουσία του ηλιακού φωτός λειτουργούν ως καταλύτες, προκαλώντας διάφορες χημικές αντιδράσεις. Οι Βρετανοί ερευνητές, ήδη συνεργάζονται με μια εταιρία που παράγει προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον προκειμένου να βγάλουν στην αγορά το CatClo. Το εν λόγω υγρό, σύμφωνα με τις δοκιμές, δουλεύει ιδιαίτερα καλά στο ύφασμα των τζιν, που φοριούνται ευρέως από όλους, γεγονός που προμηνύει ένα αισιόδοξο μέλλον για το νέο καθαριστικό.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...