Back to Top

Μία εκκλησία για τρεις όμως θρησκείες

Ένας «Οίκος Προσευχής και Μαθητείας» για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Ιουδαίους (Εβραίους) θα κατασκευαστεί στο Βερολίνο.

Τα σχέδια είναι έτοιμα και οι ελπίδες μεγάλες, «όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι», σημειώνουν οι νικητές του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία του Αγίου Πέτρου (στην πλατεία Petriplatz)

Είναι ένας αφιλόξενος, έρημος τόπος που όμως θα μεταμορφωθεί χάρη στον οίκο προσευχής και μαθητείας, ο οποίος θα φιλοξενεί υπό την ίδια στέγη εκκλησία, τζαμί και συναγωγήΈχουν σχεδιαστεί μάλιστα και τρεις διαφορετικοί χώροι προσευχής: Ένας για Χριστιανούς, ένας για Μουσουλμάνους και ένας για τους Ιουδαίους (Εβραίους). Οι χώροι αυτοί, θα ενώνονται με έναν διάδρομο, όπου θα μπορούν να διοργανώνονται κοινές τελετές και εκδηλώσεις. 

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτιρίου, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Πέτρου, προβλέπει ένα κτίριο ύψους 44 μέτρων. Στο εσωτερικό του θα υπάρχει ένας θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, που θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας. «Ο τέταρτος χώρος αποτελεί δημόσιο χώρο μεταξύ των τριών θρησκειών. Είναι ένας χώρος για κατανόηση και συζήτηση. Ο διάλογος έχει να κάνει εν μέρει και με ένα είδους περιορισμού. Το έργο στοχεύει επίσης στην ανάδειξη και των διαφορών», εξηγεί ένας από τους αρχιτέκτονες, ο Γουίλφριντ Κιούν.



...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...