Back to Top

Το διάβασμα ωφελεί την υγεία μας

Με το διάβασμα θωρακίζουμε τον εαυτό μας απέναντι σε διάφορες παθήσεις.

Όσο περισσότερο διαβάζουμε και βάζουμε το μυαλό μας να λειτουργεί, τόσο πιο πολύ θωρακιζόμαστε απέναντι σε διάφορες παθήσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ύστερα από επιστημονικές μελέτες, οι οποίες εξέτασαν εάν και πώς επηρεάζει το ψυχαγωγικό διάβασμα τον νου και το σώμα μας. Τα οφέλη του διαβάσματος είναι:

1. Το διάβασμα βοηθά στη διεύρυνση της προσοχής. Τα μυθιστορήματα έχουν αρχή, μέση και τέλος, μία δομή η οποία ενθαρρύνει τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται σε μία σειρά και να συσχετίζει τις αιτίες, τις συνέπειες και την σημασία τους.

2. Το διάβασμα βοηθά στην καταπολέμηση του στρες. Μόλις έξι λεπτά διάβασμα αρκούν για να μειωθούν τα επίπεδα του στρες που νιώθουμε κατά τα σχεδόν δύο τρίτα. Επίσης, το διάβασμα επιδρά πιο γρήγορα και είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό απ’ όσο η μουσική, μια βόλτα, ή από το να καθίσει κάποιος να πιει έναν καφέ ή να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι.

3. Το διάβασμα βοηθάει στην εκγύμναση του μυαλού. Όταν διαβάζουμε ενεργοποιείται ολόκληρος ο εγκέφαλος μας και ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία «διαφοροποιημένη κατάσταση του συνειδητού». Καθώς διαβάζουμε φανταζόμαστε τοπία, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, οπότε ενεργοποιούνται οι ανάλογες περιοχές του εγκεφάλου.

4. Το διάβασμα βελτιώνει την όραση και την ακοή. Το διάβασμα βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οπτικές πληροφορίες, αλλά και την ακουστική ικανότητά μας.

5. Το διάβασμα προστατεύει από την άνοια. Κάποιος που διαβάζει καθημερινά από την παιδική ηλικία, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει μεγαλώνοντας νόσο Άλτσχαϊμερ.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...