Παιδιά με τερηδόνα, παρατηρήθηκε πως έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και ύψος.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 163 παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 7 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε παιδιά με τερηδόνα, τόσο το βάρος τους, όσο και το ύψος τους, ήταν χαμηλότερο σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν τερηδόνα. Ωστόσο, η οδοντιατρική τους αποκατάσταση, οδήγησε σε αύξηση του σωματικού τους βάρους και ύψους.
Ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας είναι πιο έντονος στη σημερινή εποχή. Η κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών με ζάχαρη και άλλων υγρών έχει αυξηθεί σημαντικά, αντικαθιστώντας το νερό και το γάλα. Η κατάχρηση αυτή, παρατηρείται ιδιαίτερα σε αθλητές οι οποίοι καταφεύγουν σε σκευάσματα του εμπορίου που υπόσχονται αναπλήρωση χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών ή την ενίσχυση του οργανισμού με ενέργεια, βιταμίνες και αμινοξέα. Ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών δεν βοηθά, καθώς ακόμα και στο 60% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια του τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα τερηδόνας και διάβρωσης των δοντιών.
Από τους αθλούμενους, το 45% καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα ενώ τα πρωτεία στην κατανάλωση των αναψυκτικών έχουν οι ποδοσφαιριστές. Αλματώδη ανάπτυξη και ενδιαφέρον σημειώνει και ο κλάδος της Γηροδοντιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σήμερα 600.000.000 άτομα άνω των 60 ετών με προβλήματα οδοντοστοιχίας.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...