Back to Top

Τα παιδιά που έχουν τερηδόνα είναι πιο κοντά

Παιδιά με τερηδόνα, παρατηρήθηκε πως έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και ύψος.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 163 παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 7 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως σε παιδιά με τερηδόνα, τόσο το βάρος τους, όσο και το ύψος τους, ήταν χαμηλότερο σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν τερηδόνα. Ωστόσο, η οδοντιατρική τους αποκατάσταση, οδήγησε σε αύξηση του σωματικού τους βάρους και ύψους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας είναι πιο έντονος στη σημερινή εποχή. Η κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών με ζάχαρη και άλλων υγρών έχει αυξηθεί σημαντικά, αντικαθιστώντας το νερό και το γάλα. Η κατάχρηση αυτή, παρατηρείται ιδιαίτερα σε αθλητές οι οποίοι καταφεύγουν σε σκευάσματα του εμπορίου που υπόσχονται αναπλήρωση χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών ή την ενίσχυση του οργανισμού με ενέργεια, βιταμίνες και αμινοξέα. Ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών δεν βοηθά, καθώς ακόμα και στο 60% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια του τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα τερηδόνας και διάβρωσης των δοντιών.

Από τους αθλούμενους, το 45% καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα ενώ τα πρωτεία στην κατανάλωση των αναψυκτικών έχουν οι ποδοσφαιριστές. Αλματώδη ανάπτυξη και ενδιαφέρον σημειώνει και ο κλάδος της Γηροδοντιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σήμερα 600.000.000 άτομα άνω των 60 ετών με προβλήματα οδοντοστοιχίας. 


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...