Back to Top

Πόσο είναι το φως όλων των άστρων;

Αμερικανοί αστρονόμοι υπολόγισαν το συνολικό φως των πρώτων άστρων. 

Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο «Φέρμι» της NASA, έκαναν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα μέτρηση του φωτός όλων των άστρων, τα οποία έχουν ποτέ λάμψει στο σύμπαν. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μέση αστρική πυκνότητα είναι περίπου 1,4 άστρα ανά 100 δισεκατομμύρια κυβικά έτη φωτός. Αυτό σημαίνει ότι η μέση απόσταση ανάμεσα στα άστρα του σύμπαντος είναι περίπου 4.150 έτη φωτός.

Οι ερευνητές, έκαναν τους υπολογισμούς τους βασιζόμενοι στην ανάλυση του φωτός από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες που απελευθερώνουν βίαια τεράστιες ποσότητες φωτεινής ενέργειας, καθώς απορροφούν την περιβάλλουσα ύλη. Όταν η ύλη έλκεται βαρυτικά προς την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ενός γαλαξία, ένα μέρος της επιταχύνεται και εκτινάσσεται προς τα έξω σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, με την μορφή «πιδάκων» που εκπέμπονται προς ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 τέτοια αντικείμενα και πολλά από αυτά εκπέμπουν ενέργεια άνω των 3.000.000.000 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV), δηλαδή πάνω από 1.000.000.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ορατού φωτός.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτά τα πρώτα άστρα, δημιουργούνταν με πιο αργό ρυθμό από ό,τι πίστευαν. Η άμεση παρατήρηση αυτών των προπατορικών άστρων είναι αδύνατη με τα υπάρχοντα όργανα, αλλά ελπίζεται ότι ίσως καταστεί εφικτή είτε με το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ» της NASA, το οποίο προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το «Χαμπλ» από το 2018, είτε με το σχεδιαζόμενο επίγειο Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...