Back to Top

Οι αγκαλιές μας κρατούν υγιείς

Μόλις 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην Σουηδία, «η θετική συναισθηματική εμπειρία από μια αγκαλιά, ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις». Αφού ανέλυσαν προγενέστερες μελέτες, κατάφεραν και αξιολόγησαν τις θεραπευτικές επιδράσεις της αγκαλιάς στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μόλις δέκα δευτερόλεπτα μέσα σε μια αγκαλιά ενός αγαπημένου μας προσώπου αρκούν για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθεί η οξυτοκίνη και οι άλλες ορμόνες ευεξίας, καθώς και για να μειωθεί αισθητά το στρες. Η οξυτοκίνη, η οποία συνήθως εκκρίνεται από τον εγκέφαλο κατά τον τοκετό και τον θηλασμό και διεγείρει το «δέσιμο» της μητέρας με το μωρό, είναι μια από τις ορμόνες που βοηθούν τα «αγκαλιαζόμενα» άτομα να δεθούν περισσότερο.

Ο τρόπος που παράγεται η οξυτοκίνη μέσα από μια αγκαλιά είναι εντυπωσιακός: Το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων, τα λεγόμενα σωμάτια Pacinian. Τα σωμάτια αυτά, συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος και υποδοχείς της οξυτοκίνης, οι οποίοι διεγείρονται κατά την φάση της αγκαλιάς.
..

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...