Back to Top

Μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς ένα τατουάζ;

Τα τατουάζ μπορούν να αφαιρεθούν, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά πιο επώδυνη  σε σχέση με αυτήν της δημιουργίας τους.

Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος η όλη διαδικασία να αφήσει μόνιμη ουλή και το τατουάζ να μην εξαφανιστεί εντελώς. Για να αφαιρεθούν τα ανεπιθύμητα τατουάζ, χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα αγωγή με λέιζερ (Q-switched laser). Η αρχή του βασίζεται στο ότι η ενέργεια της ακτίνας λέιζερ σπάει σε μικροσκοπικά κομμάτια το χρωματικό κόκκο του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνει φυσιολογικά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μας.

Για αποτελεσματική αφαίρεση, πρέπει το μήκος κύματος της ακτίνας λέιζερ να συμφωνεί με το μήκος κύματος του φωτός που ο χρωματικός κόκκος απορροφά περισσότερο. Το μήκος κύματος εξαρτάται βέβαια από το χρώμα του μελανιού. Αυτό σημαίνει, πως για να αφαιρεθεί ένα πολύχρωμο τατουάζ πρέπει κανείς να υποβληθεί πολλές φορές σε αγωγή με λέιζερ για τη αφαίρεση κάθε χρώματος ξεχωριστά.

Είναι γενικά αποδεκτό, πως είναι ευκολότερη η αφαίρεση σκούρων χρωμάτων, ενώ για την αφαίρεση ανοιχτών χρωμάτων απαιτούνται πολλές θεραπευτικές αγωγές. Οι πλούσιες ενεργειακά ακτίνες λέιζερ πληγώνουν ως ένα βαθμό το δέρμα, γι’ αυτό συχνά πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον έξι εβδομάδες μεταξύ των αγωγών, χρόνος που κρίνεται απαραίτητος για την σωστή επούλωση των πληγών του δέρματος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η διαδικασία αφαίρεσης ενός τατουάζ είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με το κόστος δημιουργίας του.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...