Back to Top

Το μέγεθος των ψαριών μειώνεται συνεχώς

Μέχρι το 2050, το μέγεθος των ψαριών αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 24%.

Η κλιματική αλλαγή κατονομάζεται ως η κύρια αιτία της συρρίκνωσης των ψαριών. Στο πλαίσιο της έρευνας τους, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων σε περισσότερα από 600 είδη ψαριών την περίοδο 2001 με 2050.

Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία των ωκεανών και στα επίπεδα οξυγόνου του νερού, έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ψαριών. Μάλιστα οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι την περίοδο 2000 με 2050, το μέγιστο βάρος που μπορούν να φτάσουν τα ψάρια θα μειωθεί από 14% μέχρι και 24%. Το μέγεθος των ψαριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα οξυγόνου στο θαλασσινό νερό, τα οποία μειώνονται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία.

Η έλλειψη οξυγόνου περιορίζει την ανάπτυξη των μεγάλων θηρευτών, κάτι που έχει μεγάλες συνέπειες και για το υπόλοιπο οικοσύστημα. «Εκπλαγήκαμε από τη μεγάλη μείωση του μεγέθους των ψαριών», δήλωσε ο Δρ. William Cheung, επικεφαλής της μελέτης. «Αν και η προβλεπόμενες αλλαγές στη θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου είναι μικρές, οι επιπτώσεις στο μέγιστο μέγεθος των ψαριών είναι απρόσμενα μεγάλες», συμπεραίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...