Back to Top

Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο;

Ομάδα γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης (Βέλγιο), ερεύνησαν την εμπειρία του ανθρώπου όταν πλησιάζει το θάνατο.

Η ομάδα, με επικεφαλή τον Στεφάν Λορίς, έχει καταγράψει συνομιλίες με πολλούς ασθενείς οι οποίοι έχουν συνέλθει από κώμα. Αυτό όμως που δεν πίστευε, ήταν πως η αίσθηση όλης αυτής της εμπειρίας θα είναι πιο πραγματική και από την αληθινή ζωή, όπως επιμένουν όλοι όσοι την έχουν βιώσει.

«Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη εντατική φοβούνται να πουν την ιστορία τους. Φοβούνται πως οι άλλοι δεν θα τους πάρουν στα σοβαρά. Ειδικά οι γιατροί», λέει ο Λορίς, που έχει διαπιστώσει πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επιστρέφουν ριζικά αλλαγμένοι. Πιο χαρούμενοι και χωρίς να φοβούνται τον θάνατο. Αυτό που εξετάζει με την ομάδα του είναι το πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί αυτή την αντίληψη της πραγματικότητας.

Με τη βοήθεια ψυχολογικής εξέτασης, μελετούν κυρίως τις αναμνήσεις εκείνων που το έζησαν, ιδιαίτερα των ασθενών που έπεσαν σε κώμα και επανήλθαν. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, η ανάμνηση της επιθανάτιας εμπειρίας είναι πολύ πιο ζωντανή από κάθε άλλο γεγονός, είτε πρόκειται για πραγματικό είτε για όνειρο του ασθενή». Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα αποτελέσματα του ψυχολογικού τεστ δείχνουν πως οι μνήμες από τη στιγμή που πλησίασαν το θάνατο είναι πιο ζωντανές από κάθε άλλη ανάμνηση.
.

.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.briefingnews.gr, www.axortagos.gr, www.tsantiri.gr, www.techandtech.gr,
www.e-radio.gr


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...