Back to Top

Χειρότερα στα Μαθηματικά τα υπέρβαρα παιδιά

Η αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία ευθύνεται για προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Αμερικανική έρευνα συνδέει πλέον τα περιττά κιλά ενός παιδιού και με χειρότερες επιδόσεις του στο σχολείο και ιδιαίτερα στα Μαθηματικά.Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν περίπου 6.250 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως σχεδόν το τέλος του δημοτικού, διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα παιδιά σε όλο νηπιαγωγείο και σε όλο το δημοτικό, τα πήγαιναν χειρότερα στα Μαθηματικά σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν παραπανίσια κιλά.

Η χειρότερη επίδοση των υπέρβαρων παιδιών στα Μαθηματικά συνεχίστηκε σε όλο το δημοτικό και δεν ήταν περιοδική. Τα αγόρια όμως που έγιναν υπέρβαρα αργότερα, π.χ. στην τρίτη δημοτικού, δεν εμφάνισαν ανάλογο πρόβλημα. Τα κορίτσια αντίστοιχα, εμφάνισαν περιστασιακό μόνο πρόβλημα στα μαθηματικά. Οι ερευνητές ερμήνευσαν το φαινόμενο κυρίως με βάση την επίδραση της σωματικής εμφάνισης στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών και, κατά συνέπεια, στην ψυχολογία τους. Τα συνεχώς υπέρβαρα παιδιά, νιώθουν γενικά πιο λυπημένα, πιο μοναχικά και πιο αγχωμένα, πράγμα που έχει αρνητική επίπτωση στα μαθηματικά.

Βέβαια, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει μία άμεση σχέση αιτίου και αποτελέσματος ανάμεσα στο παραπανίσιο βάρος και στις επιδόσεις στα μαθήματα (ιδίως στα Μαθηματικά), όμως αυτά τα δύο σχετίζονται. «Τα υπέρβαρα παιδιά δεν είναι κατ' ανάγκη λιγότερα έξυπνα, απλώς αποδίδουν λιγότερο. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που δεν έχουν καλές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά στο σχολείο», δήλωσε μέλος της έρυνας.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...