Back to Top

Πιο έξυπνες από τα νήπια είναι οι κότες

Ευφυέστερα από όσο νομίζαμε είναι τα πτηνά, καθώς έχουν αυτοέλεγχο, καταλαβαίνουν από αριθμητική και βασική δομική μηχανική.

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι οι κότες είναι εξυπνότερες από τα νήπια, αφού έχουν ικανότητες που εκείνα αναπτύσσουν σε ηλικία τεσσάρων ετών. Τα κοτόπουλα επιδεικνύουν έξυπνη συμπεριφορά λίγες μόλις ώρες αφού βγουν από το αυγό, αφού κατανοούν τους αριθμούς μέχρι το πέντε, ενώ αν κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο ομάδες πλαστικών αυγών, πάντα θα διαλέξουν την ομάδα με τα περισσότερα αυγά.

Μάλιστα στο πλαίσιο δοκιμής, νεογέννητα κοτόπουλα διάλεξαν τα περισσότερα αυγά ακόμα και όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να τα ξεγελάσουν μετακινώντας αυγά από τη μια ομάδα στην άλλη. Επίσης, τα κοτοπουλάκια δείχνουν να γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα κατανόησης της φυσικής και κυρίως της δομικής μηχανικής. Άλλα πειράματα έδειξαν ότι τα κοτοπουλάκια καταλαβαίνουν πως ένα αντικείμενο που βγαίνει από το οπτικό τους πεδίο εξακολουθεί να υπάρχει, κάτι που δεν ισχύει με τα νεογέννητα μωρά, ως την ηλικία του ενός έτους. 

Επιπλέον, οι κότες έχουν αυτοσυγκράτηση, κάτι που διαπιστώθηκε από δοκιμές κατά τις οποίες τα πτηνά έμαθαν ότι αν περίμεναν περισσότερη ώρα μέχρι να ξεκινήσουν να τρώνε το φαγητό τους, οι ερευνητές θα τους επέτρεπαν την πρόσβαση σε αυτό για περισσότερη ώρα. Μάλιστα σε μια έρευνα το 93% των κοτόπουλων έδειξε αυτοέλεγχο με αυτόν τον τρόπο. Τα παιδιά αντιθέτως, δεν θα μπορούσαν να δείξουν τέτοια αυτοσυγκράτηση μέχρι την ηλικία των τεσσάρων.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...