Back to Top

Τα φυτά γνωρίζουν Μαθηματικά

Τελικά έχουν δίκιο όσοι αποκαλούν «φυτό» τον συμμαθητή τους που είναι καλός στα Μαθηματικά.

Πείραμα στη Βρετανία δείχνει ότι τα φυτά κάνουν αριθμητικές πράξεις για να υπολογίσουν τα αποθέματα της τροφής τους. Οι ερευνητές του Κέντρου John Innes στο Νόργουιτς, διαπιστώνουν ότι τα φυτά ρυθμίζουν το ρυθμό κατανάλωσης αμύλου έτσι ώστε να μην ξεμείνουν από αποθέματα στη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν μπορούν να παράγουν τροφή μέσω της φωτοσύνθεσης.

«Είναι το πρώτο σαφές παράδειγμα ενός τέτοιου αριθμητικού υπολογισμού σε θεμελιώδεις βιολογικές διαδικασίες» δηλώνει ο μαθηματικός Μάρτιν Χάουαρντ, επικεφαλής της μελέτης. Μαζί με τους συνεργάτες του εργάστηκαν πάνω στο φυτό Arabidopsis thaliana, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πειραματόφυτο (εικόνα αριστερά). Παρατηρήθηκε ότι στη διάρκεια της νύχτας, οι κυτταρικοί μηχανισμοί στα φύλλα παρακολουθούν τα αποθέματα αμύλου και παράλληλα εκτιμούν πόσες ώρες απομένει μέχρι το ξημέρωμα. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το βιολογικό ρολόι που διαθέτουν τα φυτά.

Το συγκεκριμένο φυτό υπολογίζει το βέλτιστο ρυθμό κατανάλωσης αμύλου με μια απλή πράξη διαίρεσης. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα μόριο «S» που πυροδοτεί την κατανάλωση αμύλου, και ένα μόριο «Τ» που εμποδίζει την κατανάλωση αμύλου, τότε ο ρυθμός κατανάλωσης αμύλου πρέπει να καθορίζεται από την αναλογία των μορίων S προς τα μόρια T, δηλαδή S:TΟι ερευνητές υποψιάζονται ότι παρόμοιοι μηχανισμοί λειτουργούν και σε άλλα είδη, όπως π.χ. σε πτηνά, που πρέπει να έχουν αποθέματα ενέργειας για τις ανάγκες της μετανάστευσης ή της επώασης των αβγών τους.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...