Back to Top

Η μυρωδιά της θάλασσας θα χαθεί

Η χαρακτηριστική μυρωδιά που αναδύεται από  τη θάλασσα ίσως δεν διαρκέσει για πάντα. 

Η μυρωδιά της θάλασσας οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση διμεθυλοθειαιθέρα ή DMS, ένωσης του θείου που παράγεται από την αποσύνθεση του φυτοπλαγκτόν. Πρόκειται για μια αρωματική χημική ένωση που αντιδρώντας με τoν ατμoσφαιρικό αέρα παράγει θειικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση των νεφών.

Η τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά απειλείται πλέον από την κλιματική αλλαγή, καθώς έρευνες συσχετίζουν το φαινόμενο της οξίνισης των ωκεανών με την εξαφάνισή της. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η οξίνιση των ωκεανών θα μειώσει τις εκπομπές του DMS κατά 18% ως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Αλυσιδωτά, η εντεινόμενη οξίνιση των ωκεανών, θα μειώσει τη νεφοκάλυψη του πλανήτη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. 

Και αυτό γιατί τα σύννεφα δεν προκαλούν μόνο βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Αντανακλούν επίσης το ηλιακό φως και τη θερμότητα, διατηρώντας τη θερμοκρασία της Γης σε ανεκτά επίπεδα. Το πιο συντηρητικό σενάριο μάλιστα, προβλέπει αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,1 - 4,4 βαθμούς Κελσίου ως το 2100.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...