Back to Top

Σκουπίδια ως εκεί που φτάνει το μάτι έως το 2100

O όγκος των σκουπιδιών που παράγεται κάθε χρόνο αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Κάθε μέρα παράγουμε 3.500.000 εκατομμύρια τόνους στερεών αποβλήτων. Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι δεκαπλάσια σε σύγκριση με τον προηγούμενο αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2025. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, ο όγκος των αποβλήτων μπορεί να τριπλασιαστεί στα 11.000.000 τόνους ημερησίως ως το 2100.

Το χείριστο σενάριο προβλέπει ένα μέλλον όπου ο κόσμος θα είναι χωρισμένος ανάμεσα σε περιοχές ακραίας φτώχειας, μέσου πλούτου και οριακής διαβίωσης. Δεν θα έχει επιτευχθεί η παραμικρή πρόοδος στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ τα σχέδια για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα έχουν καρποφορήσει. Η ακραία φτώχεια και η ελλιπής εκπαίδευση θα συνδυαστούν με έκρηξη του παγκόσμιου πληθυσμού στα 13,5 δισεκατομμύρια, το 70% εκ των οποίων θα διαβεί σε αστικά κέντρα.

Το βέλτιστο σενάριο προβλέπει συγκράτηση της παραγωγής αποβλήτων στα 8.400.000 τόνους ημερησίως ως το 2075. Σε αυτό το σενάριο ο πληθυσμός της Γης έχει σταθεροποιηθεί στα 7 δισεκατομμύρια και το 90% κατοικεί στις πόλεις. Οι άνθρωποι θα είναι πιο μορφωμένοι και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, ενώ τα επίπεδα φτώχειας θα είναι αρκετά χαμηλό. Αλλά πόσοι πιστεύουν στα αλήθεια ότι ο κόσμος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο;