Back to Top

Έχουν οι σκύλοι αχρωματοψία;

Κι όμως είναι ακόμα ένας μύθος ότι τα σκυλιά βλέπουν διακρίνουν μόνο το άσπρο και το μαύρο.

Οι σκύλοι μπορούν διακρίνουν το μπλε, το κίτρινο και πάμπολλες αποχρώσεις ενδιάμεσης κατάστασης. Βλέπουν δηλαδή τον κόσμο αντίστοιχα με ανθρώπους που πάσχουν από αχρωματοψία. Για παράδειγμα, ένας σκύλος αντιλαμβάνεται το έντονο κόκκινο ως καφετί κίτρινο, ενώ το έντονο πράσινο το βλέπει πάλι ως κίτρινο, αλλά λίγο πιο μουντό. Αυτό οφείλεται στη δομή των ματιών τους, αλλά και σε εξελικτικούς παράγοντες.

Η λύση του «αιώνιου» μυστηρίου, βρίσκεται στις ραβδίες και στις κωνίες που υπάρχουν στα μάτια μας. Οι κωνίες, μας επιτρέπουν να διακρίνουμε τα χρώματα, ενώ οι ραβδίες ρυθμίζουν την οξύτητα της όρασης. Συγκριτικά με τους ανθρώπους, οι σκύλοι έχουν λιγότερα ήδη κωνίων (δύο αντί για τρία), οπότε δεν βλέπουν τα χρώματα τόσο καλά όσο εμείς. Σαν αντιστάθμισα όμως, αν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, έχουν περισσότερες ραβδίες, κάτι που τους επιτρέπει να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι.

Στην ουσία πρόκειται για έναν γενετικό συμβιβασμό, καθώς ο σκύλος είναι θηρευτής, επομένως πρέπει να μπορεί να βλέπει και με ελάχιστο φως. Τα χρώματα δεν έχουν τόση σημασία, μιας και γι' αυτόν προέχει η αναγνώριση της κίνησης. Η κτηνίατρος Δρ Σέσκελ, επισημαίνει ότι όλοι οι σκύλοι είναι προγραμματισμένοι να βλέπουν το ίδιο φάσμα χρωμάτων και όχι μόνο άσπρο ή μαύρο όπως πιστεύεται, ωστόσο ορισμένοι είναι προδιατεθειμένοι σε προβλήματα όρασης.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...