Back to Top

Το αρχαιότερο αστέρι του σύμπαντος

Αστρονόμοι από την Αυστραλία εντόπισαν στον γαλαξία μας ένα άστρο που είναι το αρχαιότερο που έχει ποτέ βρεθεί μέχρι σήμερα.

Αν και θα πίστευε κάποιος ότι ένα τέτοιας ηλικίας άστρο θα βρισκόταν στις εσχατιές του Σύμπαντος σε κάποιο πανάρχαιο γαλαξία, εντούτοις το άστρο αυτό βρίσκεται στο γαλαξία μας σε απόσταση «μόλις» έξι χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο έλαβε την κωδική ονομασία SMSS J031300.36-670839.3.

Η κρατούσα θεωρία τοποθετεί την γέννηση του Σύμπαντος πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το άστρο που εντόπισαν έχει ηλικία 13,6 δισεκατομμύρια έτη, κάτι που σημαίνει ότι γεννήθηκε αμέσως μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Αυτό που προδίδει τη μεγάλη ηλικία ενός άστρου είναι τα επίπεδα σιδήρου του. Όσο λιγότερο σίδηρο περιέχει ένα άστρο, τόσο αρχαιότερο είναι. Στο συγκεκριμένο άστρο η παρουσία του σιδήρου είναι μηδαμινή.

Γι' αυτό, οι αστρονόμοι πάντα αναζητούν αυτό το «χημικό αποτύπωμα» στο φως που εκπέμπει ένα άστρο, έτσι ώστε να προσδιορίσουν την ηλικία του. «Η ποσότητα σιδήρου είναι λιγότερη από το ένα εκατομμυριοστό εκείνης του Ήλιου μας και τουλάχιστον 60 φορές μικρότερη απ' ο,τι σε οποιοδήποτε άλλο γνωστό άστρο. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στη διάθεσή μας τη χημική υπογραφή ενός άστρου από την πρώτη γενιά. Η ανακάλυψη ρίχνει φως στα θεμέλια του Σύμπαντος. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι ο τόπος καταγωγής της ύλης που βρίσκεται γύρω μας και από την οποία εξαρτάται η ύπαρξή μας» αναφέρει ο Στέφαν Κέπλερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...