Back to Top

Οι ελέφαντες παρηγορούν ο ένας τον άλλο

Οι ελέφαντες, όπως και οι άνθρωποι, νιώθουν τον πόνο του άλλου και προστρέχουν να τον παρηγορήσουν και να του συμπαρασταθούν.

Οι ελέφαντες ανήκουν στην (όχι μικρή) λίστα των ζώων όπου δείχνουν συμπόνια και η οποία περιλαμβάνει μεγάλους πιθήκους, σκυλιά και μερικά πουλιά. Οι επιστήμονες, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού τους μελέτησαν τόσο σε στιγμές στρεσαρίσματός τους (π.χ. παρουσία άλλου εχθρικού ζώου), όσο και περιόδων χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Η επί ένα έτος παρακολούθηση των συνηθειών 26 ελεφάντων, απέδειξε ότι τα ζώα αυτά εμφανίζουν το φαινόμενο της «κολλητικής» μετάδοσης των συναισθημάτων, όπως και οι άνθρωποι. Αν ένας ελέφαντας έδειχνε ανήσυχος ή φοβισμένος, σηκώνοντας την ουρά του και βγάζοντας κραυγές, οι άλλοι γύρω του αμέσως υιοθετούσαν την ίδια συμπεριφορά (κάτι που κάνουν και οι χιμπατζήδες).

Παρατηρήθηκε επίσης ότι ελέφαντες, βοηθάνε υπομονετικά τα μικρά τους να ξεκολλήσουν από τη λάσπη, να προσπαθούν να σηκώσουν με την προβοσκίδα τους άλλους ελέφαντες που έχουν τραυματιστεί ή πεθάνει, ακόμα και να χαϊδεύουν απαλά με την προβοσκίδα τους συντρόφους τους που είναι αγχωμένοι. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι ελέφαντες έχουν και ενσυναίσθηση, ταράζονται δηλαδή και οι ίδιοι, όταν άλλοι γύρω τους υποφέρουν, οπότε νιώθουν την ανάγκη να τους παρηγορήσουν «μιλώντας» τους και αγγίζοντάς τους.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...