Back to Top

Τι να ξέρεις για την μπαταρία του κινητού σου

Τέσσερις είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που κυκλοφορούν για τις μπαταρίες των κινητών.

1ος μύθος: «Να το φορτίζεις την καινούργια μπαταρία κινητού όλη νύχτα για να στρώσει. Η μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου των καινούργιων κινητών δεν χρειάζονται αρχική φόρτιση, ούτε πολύωρη, ούτε ολιγόωρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα την βγάλεις από την συσκευασία. Ο παραπάνω μύθος βασίζεται στην ξεπερασμένη τεχνολογία όταν ακόμα χρησιμοποιούνταν οι κυρίως οι μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου (NiCd) οι οποίες όντως ήθελαν αρχική φόρτιση. Και αυτές όμως ερχόταν ήδη φορτισμένες από το εργοστάσιο, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειαζόταν αρχική φόρτιση.

2ος μύθος: «Πρέπει να αποσυνδέσεις τη συσκευή από την πρίζα αμέσως μόλις φτάσει 100%»Ο μύθος συνεχίζεται και αναφέρει ότι πρέπει να προσέχεις η φόρτιση να μην συνεχιστεί μετά το 100% η μπαταρία, γιατί υπάρχει η πιθανότητα «υπερφόρτισης» και μείωσης της απόδοσης της μπαταρίας. Οι μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου δεν κινδυνεύουν από υπερφόρτιση»διότι είναι «έξυπνες». Διαθέτουν κυκλώματα τα οποία διακόπτουν την τροφοδοσία προς την μπαταρία, μόλις αυτή έχει φορτίσει πλήρως.

3ος μύθος: «Να αποφεύγεις της ολιγόλεπτες φορτίσεις. Να κάνεις μόνο πλήρης φόρτιση»Οι μερικές φορτίσεις υποτίθεται ότι κάνουν ζημιά στην μπαταρία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ισχύει όμως το ακριβώς αντίθετο: Οι μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου «προτιμούν» την μερική φόρτιση από την ολική και αυτό γιατί το προσδόκιμο ζωής τους, εξαρτάται από το πόσους πλήρεις κύκλους φόρτισης θα «υποστούν» στην «ζωή» τους. Όταν λέμε «κύκλους φόρτισης» εννοούμε προσθετική φόρτιση μέχρι να συμπληρωθεί το 100%. Δηλαδή αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που φορτίζεται η μπαταρία, της αφαιρούμε και ένα κύκλο φόρτισης. Μπορούμε να φορτίσουμε 50% σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή, και αύριο να φορτίσουμε πάλι άλλα 50% και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τότε θα έχουμε σπαταλήσει έναν κύκλο φόρτισης.

Μύθος Νο4: «Σπατάλησε μέχρι και το τελευταίο watt και μετά φόρτισε την μπαταρία»Και αυτός ο μύθος είναι βασισμένος στο Νικέλιο, οι οποίες είχαν το λεγόμενο «Memory effect». Οι μπαταρίες αυτές μείωναν με τον καιρό την χωρητικότητά τους εάν δεν τις φόρτιζες με πλήρεις εκφορτίσεις-φορτίσεις. Έπρεπε να εξαντλείς κάθε φορά την μπαταρία πριν να αρχίσεις να την φορτίζεις. Στις μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας. Πρέπει να αποφεύγεται. γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν (προστασία από υπερφόρτιση κτλ).



...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...