Back to Top

Ο βραδινός ύπνος με ανοιχτό φως μας παχαίνει

Ο φωτισμός το βράδυ διαταράσσει τον κύκλο ύπνου-αγρυπνίας, αφού μας επιτρέπει να μένουμε ξύπνιοι πολύ μετά τη δύση του ηλίου.

Επιστήμονες στο Λονδίνο (Αγγλία), αφού ανέλυσαν στοιχεία από 113.000 άτομα, ανακάλυψαν ότι το υπερβολικό φως στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης περιττών κιλών. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα άτομα που κοιμούνται με φως το οποίο τους επιτρέπει «να βλέπουν έως την άλλη άκρη του υπνοδωματίου».

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες αναλόγως με τον φωτισμό στη διάρκεια του ύπνου. Οι τέσσερις αυτές ομάδες ήταν: Φωτισμός που επέτρεπε το διάβασμα (1), φωτισμός που επέτρεπε να βλέπουν έως την άλλη άκρη του υπνοδωματίου, αλλά όχι για να διαβάσουν (2), φωτισμός που επέτρεπε να βλέπουν το χέρι τους όταν το έφερναν στο πρόσωπο, αλλά όχι έως την άκρη του υπνοδωματίου (3), πολύ σκοτεινά για να δουν το χέρι τους ή χρήση νυκτερινής μάσκας (4).

Στη συνέχεια, μέτρησαν διάφορους δείκτες της παχυσαρκίας και τους συνέκριναν με κάθε είδους φωτισμού. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η αναλογία μέσης-ισχίων και η περίμετρος της μέσης αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με την ένταση του φωτισμού, ιδίως όταν ήταν αρκετή ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να δουν έως την άκρη του υπνοδωματίου ή να διαβάσουν. Οι ερευνητές δεν ξέρουν τις ακριβείς αιτίες της συσχέτισης που βρήκαν, αλλά εικάζουν ότι οφείλεται στην διαταραχή που επιφέρει ο φωτισμός στο βιολογικό ρολόι.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...