Back to Top

Το ανδρικό πρόσωπο «πλάστηκε» με γροθιές

Το κρανίο των ανδρών έχει εξελιχθεί για να ελαχιστοποιεί τους τραυματισμούς από γροθιές, σύμφωνα με εξελικτικούς βιολόγους στις ΗΠΑ.

Αμερικάνικη μελέτη εξέτασε τη δομή του κρανίου στους αυστραλοπίθηκους, μια ομάδα δίποδων πλασμάτων που έζησαν στη Γη πριν από 4 με 5 εκατομμύρια χρόνια και θεωρούνται πρόγονοι του δικού μας γένους «Homo». Tο πρόσωπο και οι γνάθοι αυτών των προγόνων μας ήταν ισχυρότερα στις περιοχές που είναι πιθανότερο να δεχθούν πλήγμα με γροθιά.

Ο Ντέιβιντ Κάριερ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, μέλος της έρευνας, υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των αρσενικών έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του ανδρικού κρανίου. «Είναι οι ίδιες περιοχές του κρανίου εξάλλου που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τόσο στους αυστραλοπίθηκους όσο και στους ανθρώπους. Δηλαδή, τα ανδρικά πρόσωπα διαφέρουν από τα γυναικεία επειδή τα τμήματα του κρανίου που μπορεί να υποστούν κάταγμα στους τσακωμούς είναι μεγαλύτερα στους άνδρες», τονίζει ο ίδιος.

Εκτός αυτού, σε προηγούμενες έρευνές του, έχει υποστηρίξει ότι οι συγκρούσεις ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της δίποδης βάδισης και της ανατομίας του σύγχρονου χεριού. Χρονικά, η ενίσχυση των ευπαθών περιοχών του κρανίου συνέπεσε με την αλλαγή των αναλογιών του χεριού, έτσι ώστε να μπορεί να κλείσει σε γροθιά και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. «Αν πράγματι η εξέλιξη των αναλογιών του χεριού σχετιζόταν με την εξελικτική επιλογή για μαχητική συμπεριφορά, θα περίμενε κανείς ότι ο κύριος στόχος, το πρόσωπο, θα περνούσε από εξελικτικές μεταβολές ώστε να προστατεύεται από τις γροθιές» λέει ο βιολόγος. 


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...