Back to Top

Τροφές που λευκαίνουν τα δόντια μας

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών αυξάνει τη λευκότητα των δοντιών, χαρίζοντάς μας έτσι ένα αστραφτερό χαμόγελο.

O διάσημος Αμερικανός οδοντίατρος δρ Χάρλοντ Κατζ, ιδρυτής της αλυσίδας κλινικών «The California Breath Clinics», τονίζει πως η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια οι φράουλες και το τυρί βοηθούν τη λευκότητα των δοντιών. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτείνει τα εν λόγω τρόφιμα να καταναλώνονται το πρωί, για να εξουδετερώνουν τις βακτηριακές αποικίες που έχουν συσσωρευτεί τη νύχτα στα δόντια.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει θειοβρομίνη, μία ουσία που παίζει ρόλο στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης των δοντιών. Η αδαμαντίνη βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα των δοντιών και όσο πιο σκληρή είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι αυτά να αποχρωματιστούν. Η σοκολάτα γάλακτος από την άλλη, έχει αντίθετη δράση και συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος, διότι περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και γάλα.Το πράσινο τσάι, περιέχει τανίνες, οι οποίες ευνοούν τη λευκότητα επειδή εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια, καθώς και πολυφαινόλες που καταπολεμούν τα οξέα και τα βακτήρια του στόματος.

Οι φράουλες περιέχουν μαλικό οξύ, ένα ένζυμο που λευκαίνει τα δόντια, καθώς απομακρύνει τις χρωστικές από αυτά. Το τυρί αυξάνει το pH του στόματος και έτσι μειώνει τις πιθανότητες αποχρωματισμού και διάβρωσης των δοντιών. Οι ξηροί καρποί, τα μήλα και αχλάδια τέλος, συμβάλλουν στην απομάκρυνση των χρωστικών από τα δόντια, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των δύο τελευταίων σε νερό αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μείωση των βακτηρίων στο στόμα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...