Back to Top

Οι «γυναικείοι» τυφώνες είναι πιο φονικοί

Οι τυφώνες που έχουν «βαφτιστεί» με γυναικεία ονόματα είναι πολύ πιο φονικοί σε σχέση με όσους έχουν ανδρικά.

Όπως δείχνει αμερικάνικη μελέτη, τα στερεότυπα συνεχίζουν να εξασκούν υπόγεια επιρροή, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποτιμούν τους κινδύνους, όταν ακούνε το γυναικείο όνομα ενός τυφώνα. Ένας «γυναικείος» τυφώνας γίνεται αντιληπτός ως πιο αθώος, πιο ευγενικός και λιγότερο βίαιος, κάτι που ξεγελά τους ανθρώπους και έτσι δεν κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες εν όψει του ερχομού του τυφώνα, με συνέπεια να προκαλούνται περισσότερα θύματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν στοιχεία και για τους 94 τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ στο διάστημα 1950-2012. Οι τυφώνες με τα κατ' εξοχήν γυναικεία ονόματα, προξενούν κατά μέσο όρο πενταπλάσια θύματα σε σχέση με όσους έχουν τα πιο αρρενωπά ονόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο σχεδόν εξίσου δυνατούς τυφώνες, αρκεί να αλλάξει το όνομά τους από το ανδρικό «Τσάρλι» στο γυναικείο «Ελόιζ» για να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των θυμάτων (34%).

«Το πρόβλημα είναι ότι το όνομα του τυφώνα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητά του. Τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα, με βάση έναν προκαθορισμένο κατάλογο ανδρικών και γυναικείων ονομάτων. Αν οι άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα ενός δυνατού τυφώνα, τον πάρουν αψήφιστα, επειδή έχει θηλυκό όνομα, τότε αυτό μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο», δήλωσε ο κύριος ερευνητής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως οι τυφώνες θα έπρεπε στο μέλλον να παίρνουν μη ανθρώπινα ονόματα, όπως ζώων ή διάφορων αντικειμένων, ώστε να μην λειτουργούν τόσο στερεοτυπικά.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...