Back to Top

Ταξιδεύοντας στην Κόστα Ρίκα

Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς παγκοσμίως σύμφωνα με το δείκτη Happy Planet Index (HPI).

Η  μικρή χώρα της Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην κεντρική Αμερική, με τον πληθυσμό της να ανέρχεται στα 4,3 εκατομμύρια.  Το όνομά της σημαίνει «πλούσια Ακτή». Συγκαταλέγεται σε μια από τις πιο πράσινες χώρες του κόσμου, καθώς περισσότερο από το μισό της έκτασής της καλύπτεται από δέντρα. Είναι ένας τροπικός παράδεισος, με εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα.

Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά της που αποτελεί μόνιμο πόλο τουριστικής προσέλευσης, έχει να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που την καθιστούν μοναδική και πρωτοπόρα. Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες που υπάρχουν. Δεν έχει καθόλου στρατό, αφού την 1η Δεκεμβρίου του 1948, μετά τη λήξη εμφυλίου πολέμου, η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξη στρατού προβλέποντας μάλιστα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα. Τα χρήματα που θα απαιτούνταν για τη συντήρηση στρατού, διοχετεύονται πλέον στην παιδεία, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό.

Επίσης, η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το 47% της ενέργειας που παράγει προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Τέλος, το 2012 η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο, η οποία απαγόρευσε το κυνήγι.





















...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...