Back to Top

Οι φίλοι μας είναι μακρινοί συγγενείς μας

Τελικά, πράγματι «οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις», αφού οι φίλοι μας μοιάζουν γενετικά μαζί μας περισσότερο από ότι οι ξένοι.

Οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου στο Σαν Ντιέγκο (Η.Π.Α.) ανέλυσαν το γονιδίωμα 1.932 ατόμων και συνέκριναν ζεύγη φίλων με ζεύγη ξένων. Μεταξύ όλων των ανθρώπων δεν υπήρχε καμία βιολογική συγγένεια, παρά μόνο διαφορά στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ τους. Όπως φάνηκε, κάθε άνθρωπος έχει πιο όμοιο DNA με τους φίλους του που έχει επιλέξει σε σχέση με τους αγνώστους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτό το εύρημα δεν οφείλεται στην τάση των ανθρώπων να κάνουν φίλους με παρόμοιο φυλετικό (άρα και γενετικό) υπόβαθρο. Η γενετική ομοιότητα μεταξύ των φίλων υπερβαίνει την αναμενόμενη ομοιότητα μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται μια κοινή εθνική -και γενετική- κληρονομιά. Με ποιους μηχανισμούς συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να το πουν.

Πόσο όμοιοι όμως είμαστε με τους φίλους μας; Κατά μέσο όρο, ένας φίλος μας έχει μαζί μας γενετική συγγένεια ανάλογη με έναν τέταρτο ξάδερφό μας, κάτι που «μεταφράζεται» ότι με τους φίλους μας έχουμε κοινό περίπου το 1% των γονιδίων μας. «Το 1% δεν ακούγεται μεγάλος αριθμός σε έναν μέσο άνθρωπο, όμως για τους γενετιστές είναι σημαντικός. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ποιοι είναι τέταρτα ξαδέρφια τους, αλλά με κάποιο τρόπο, ανάμεσα σε τόσες πιθανές περιπτώσεις, καταφέρνουμε να διαλέγουμε ως φίλους εκείνους με τους οποίους μοιάζουμε γενετικά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Νικόλας Χρηστάκης.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος