Back to Top

Γιατί κουνάμε και τα χέρια μας όταν τρέχουμε;

Η διατήρηση της ισορροπίας μας δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο όταν τρέχουμε κινούμε και τα χέρια. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (Η.Π.Α.) ζήτησαν από 13 έμπειρους δρομείς να τρέξουν σε κυλιόμενο διάδρομο με τα χέρια τους ακινητοποιημένα σε διάφορες στάσεις. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη δαπάνη ενέργειας με τη βοήθεια μιας μάσκας που επιτρέπει τη μέτρηση της κατανάλωσης οξυγόνου και της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που κρατούσαν τα χέρια χαλαρά πίσω από την πλάτη, ξόδευαν 3% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους δρομείς που άφηναν τα χέρια να πηγαινοέρχονται. Όσοι έτρεξαν με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, ξόδεψαν 9% περισσότερη ενέργεια, ενώ όσοι τα κρατούσαν σταθερά πάνω από το κεφάλι, η ενεργειακή απώλεια αυξανόταν κατά 13%Οι ερευνητές αναγνωρίζουν βέβαια ότι ένα μέρος της επιπλέον ενέργειας αντιστοιχεί πιθανόν στην προσπάθεια που κατέβαλλαν οι εθελοντές για να κρατούν ακίνητα τα χέρια τους.

Φάνηκε επίσης, πως  οι εθελοντές της μελέτης αντιστάθμισαν την ακινησία των χεριών  τους περιστρέφοντας περισσότερο τον κορμό: Ο δεξιός ώμος τιναζόταν προς τα πίσω όταν το δεξί πόδι κινούνταν προς τα εμπρός και το αντίστροφο. Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ταλάντωση των χεριών αφενός λειτουργεί ως αντίβαρο στην κίνηση των ποδιών, καθώς τα χέρια αντισταθμίζουν την ορμή των ποδιών και προσφέρουν σταθερότητα στο δρομέα, αφετέρου όμως, μειώνει και το μεταβολικό κόστος.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...