Back to Top

Τι ώθησε τον Σωκράτη στη φιλοσοφία;

Μια εμπειρία ζωής και θανάτου φαίνεται πως οδήγησαν τον Σωκράτη στη φιλοσοφία.

Μιας και ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτα μόνος του, τις πληροφορίες μας για αυτόν τις αντλούμε από τα έργα δυο μαθητών του, του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα. Στα έργα τους, ο Σωκράτης  (469 π.Χ. - 399 π.Χ.) αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό, κυρίως επειδή ήταν ένας άνθρωπος που έθετε ηθικά ερωτήματα.

Η πρώτη περιγραφή του Σωκράτη χρονολογείται γύρω στα 30 του, και τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο της δράσης. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε σε μια στρατιωτική εκστρατεία στη βόρεια Ελλάδα το 432 π.Χ.. Kατά τη διάρκεια μιας βίαιας μάχης, έσωσε τη ζωή του αγαπημένου του νεαρού φίλου ΑλκιβιάδηΣτη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα από όπου δεν έφυγε ποτέ.

Πιθανολογείται πως η εν λόγω εμπειρία μετέτρεψε τον Σωκράτη από άνθρωπο της δράσης σε άνθρωπο της έρευνας και της φιλοσοφίας. Το τι έκανε όμως ο Σωκράτης στα νεανικά του χρόνια παραμένει ένα μυστήριο, κυρίως λόγω της έλλειψης στοιχείων. Ωστόσο, ο αρθρογράφος και καθηγητής της Οξφόρδης Armand d'Angour εικάζει πως στα νεανικά του χρόνια ο Σωκράτης ασχολούνταν κυρίως με την επιστήμη και την πολιτική.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.iefimerida.grapocalypsejohn.com, www.themojocompany.comwww.bbc.co.uk

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...