Back to Top

Το στρες είναι μεταδοτικό

Το στρες, όχι μόνο είναι μεταδοτικό, αλλά μπορούμε να το «κολλήσουμε» εξίσου εύκολα με το κοινό κρυολόγημα.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις (Η.Π.Α.) σημειώνουν ότι το στρες μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μεταξύ αγνώστων (το λεγόμενο «παθητικό στρες») μέσω του τόνου της φωνής, εκφράσεων του προσώπου, της στάσης του σώματος, ακόμη και της μυρωδιάς που αναδίδει το σώμα. Σε ορισμένα άτομα μάλιστα, το μεταδιδόμενο στρες είναι δυνατόν να τους οδηγήσει σε ηρωικές συμπεριφορές.

Στα πλαίσια της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μια ομάδα εθελοντών να δώσει μια διάλεξη μπροστά σε κοινό. Την ίδια στιγμή ζήτησε από μια δεύτερη ομάδα να παρακολουθεί την διάλεξη. Δημιουργήθηκε έτσι η ομάδα των ομιλητών και η ομάδα των παρατηρητών. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) καθώς και ενζύμων στο σάλιο που συνδέονται με το στρες και στις δύο ομάδες εθελοντών. Όπως προέκυψε, το στρες στους παρατηρητές ήταν αντίστοιχο με εκείνο των ομιλητών.

Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν πως παρότι το στρες μπορεί εύκολα να μεταδοθεί μεταξύ αγνώστων, έχουμε τετραπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουμε παθητικό στρες από κάποιον που ήδη γνωρίζουμε.  Σε άλλο πείραμα φάνηκε ότι τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα είναι μεταδοτικά ακόμη και μέσω κοινωνικών δικτύων (π.χ. Facebook) χωρίς οι άνθρωποι να έχουν πραγματική επαφή. H Σάρα Γουότερς, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Η.Π.Α.) αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς οι άνθρωποι γύρω μας, ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουμε, μας επηρεάζουν. Και ένα πολύ καλό πρώτο βήμα είναι να διαχειριστούμε σωστά το μεταδοτικό στρες».


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...