Back to Top

Το καρπούζι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες

Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (το 2.500 π.Χ.) μετέφεραν το καρπούζι μαζί τους σαν μια πηγή νερού.

Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, κάτι που το συγκαταλέγει σε ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα. Όσον αφορά τα ευεργετικά συστατικά του, περιέχει βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Επίσης το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, οι οποίες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα συστατικά που περιέχει και οι ευεργετικές ιδιότητες που τα συνοδεύουν:

Βιταμίνη C, Β-καροτίνη, Βιοτίνη: Οι ουσίες αυτές δρουν προστατευτικά κατά της γήρανσης, είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ  μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες τους είναι ότι προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορους τύπους καρκίνου.

Βιταμίνη Α: H βιταμίνη Α συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη άμυνα απέναντι σε μολύνσεις, καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

Βιταμίνη Β6: Συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και έτσι συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Αμινοξύ citrollineΤο αμινοξύ citrolline που εμπεριέχει, μετατρέπεται σε ένα βασικό αμινοξύ, την αργινίνη, που συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.


Κιτρουλίνη-αργινίνη: Βοηθά την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για όσους πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη
τύπου 2. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως κάνει και το Viagra, χωρίς όμως να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Λυκοπένιο: Πρόκειται για μια ουσία με έντονη αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Κάλιο: Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έχοντας παράλληλα διουρητική δράση.
 

Φυτικές ίνες: Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. οηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.


Αρνητικά: Η υψηλή περιεκτικότητά του καρπουζιού σε ζάχαρη, ορθώνει τείχη για τους διαβητικούς.



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...