Back to Top

Μελλοντικά, η άμμος θα κοστίζει όσο ο χρυσός

Η άμμος κινδυνεύει με εξαφάνιση και αρκετοί γεωλόγοι την αποκαλούν τον επόμενο «χρυσό».

Η παρέμβαση του ανθρώπου, θα καταστήσουν με το πέρασμα του χρόνου την άμμο σπάνια, και όσο πιο δυσεύρετη γίνεται, τόσο πιο πολύτιμη και ακριβή θα είναι. Η άμμος αποτελεί σήμερα την πρώτη ύλη για την κατασκευή γυαλιού, πλαστικού, κόλλας, χρωμάτων, μπετόν και μικροεπεξεργαστών. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι η ετήσια ανάγκη σε άμμο και αμμοχάλικο παγκοσμίως φτάνει τους 40 δισεκατομμύρια τόνους.

Εάν ο ανθρώπινος παράγοντας δεν εμπόδιζε τη δημιουργία νέων κόκκων άμμου, το πρόβλημα θα ήταν μηδαμινό, καθώς η άμμος σχηματίζεται διαρκώς: Κάθε δευτερόλεπτο δημιουργούνται ένα δισεκατομμύριο νέοι κόκκοι από τη διάβρωση βράχων και βουνών. Ωστόσο η παροχέτευση ποταμών, η κατασκευή καναλιών από μπετόν, τα φράγματα και η αλόγιστη δόμηση στις παραλίες δεν επιτρέπουν στη φύση να πραγματοποιήσει τον κύκλο της, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Θεωρητικά κάθε χρόνο θα έπρεπε να εναποτίθεται στον βυθό των ωκεανών άμμος που θα γέμιζε 500 εκατομμύρια φορτηγά, όμως το ένα τρίτο από αυτά μένει κάπου στη διαδρομή. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα, προειδοποιούν ότι η άμμος μαζί με το νερό θα αποτελέσουν αιτίες πολέμου στο άμεσο μέλλον. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η άμμος των ερήμων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της διαφορετικής της σύστασης, κάτι που την καθιστά σχεδόν «άχρηστη».


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...