Back to Top

Καρχαρίες επιτίθενται στην Google

Οι επιθέσεις καρχαριών σε υποβρύχια καλώδια αποτελούν πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. 

Στα πλαίσια της τεχνολογικής προόδου, η Google εγκαθιστά υποβρύχιες οπτικές ίνες, προκειμένου να αντικαταστήσει τα «απαρχαιωμένα» χάλκινα καλώδια. Πολλοί όμως καρχαρίες, μοιάζει να μην «συμμερίζονται» τον αέρα ανανέωσης και επιτίθενται στην καινούργια τεχνολογία. Πιστεύεται πως τα εν λόγω ζώα προσελκύονται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί η υψηλή τάση που διαπερνά τα καλώδια, το οποίο μοιάζει με αυτό που δημιουργούν τα ψάρια.

Μιας και οι επισκευές των ζημιών απαιτούν κατά κανόνα υψηλό κόστος, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πριν ακόμα δημιουργηθεί, η Google επενδύει πλέον με υλικό Κέβλαρ τις υποβρύχιες οπτικές ίνες της. Οι υπερατλαντικές συνδέσεις απαιτούν κατά μέσο όρο 50 ξεχωριστές επισκευές το χρόνο λόγω ζημιών από αλιευτικά πλοία, άγκυρες, σεισμούς ή την πίεση του νερού, χωρίς να υπολογίζονται οι επιθέσεις καρχαριών. Να σημειωθεί πως η Google δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα από επιθέσεις καρχαριών.

Οι οπτικές ίνες μεταφέρουν δεδομένα από ήπειρο σε ήπειρο, και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του διαδικτύου. Κάθε υποβρύχιο καλώδιο αποτελείται από πληθώρα οπτικών ινών, οι οποίες είναι ευαίσθητες αλλά μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα με ταχύτητα 1 Gigabit το δευτερόλεπτο, περίπου 100 φορές πιο γρήγορα από τα χάλκινα καλώδια. Για να προφυλαχθούν οι γυάλινες ίνες από συγκρούσεις και άλλες κινήσεις, αλλά και για να αποτραπεί η ηλεκτρική μετάδοση, τα καλώδια προστατεύονται από αρκετά προστατευτικά στρώματα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...