Back to Top

Πιο ευδιάθετοι όσοι τρώνε φρούτα και σαλάτες

Δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική μας διάθεση και να μας χαρίσουν ψυχική ευεξία.

Αναλύοντας στοιχεία από 13.983 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η κατανάλωση φρέσκων φυτικών προϊόντων συσχετίζεται στενά με την ψυχική ευεξία, δηλαδή με το πόσο καλά θα νιώθει κάποιος και πόσο καλά θα λειτουργεί. Η καλή ψυχική ευεξία εμπερικλείει παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση, η ψυχική αντοχή και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Όσοι τρώνε καθημερινά φρούτα και σαλάτες έχουν κατά όρο 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή ψυχική διάθεση, ενώ όσοι τρώνε ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα φυτικά τρόφιμα έχουν κατά 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή ψυχική ευεξία. Οι πιθανότητες χαμηλής ευεξίας είναι επίσης κατά 28% περισσότερες για τους παχύσαρκους και σχεδόν διπλάσιες για τους καπνιστές.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία. Συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαφύλαξη της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαβέριο Στρέιντζες.  Η μελέτη έδειξε ακόμα πως τον ακριβώς αντίθετο ρόλο παίζουν η παχυσαρκία και το κάπνισμα.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...