Back to Top

Γαλαξίες «κανίβαλοι» τρώνε τους «γείτονές» τους

Οι μεγάλοι γαλαξίες του Σύμπαντος δεν φτιάχνουν δικά τους άστρα αλλά «τσιμπολογούν» κοντινούς τους γαλαξίες.

Αυστραλοί ερευνητές (πάνω από 90 επιστήμονες πήραν μέρος), αφού μελέτησαν πάνω από 22.000 γαλαξίες βρήκαν ότι ενώ οι μικρότεροι γαλαξίες είναι πολύ αποτελεσματικοί στη δημιουργία άστρων από αέρια, οι πιο μεγάλοι γαλαξίες παράγουν πάρα πολύ λίγα έως καθόλου άστρα. Αντ' αυτού προτιμούν να μεγαλώνουν ''καταπίνοντας'' άλλους γαλαξίες, που βρίσκονται κοντά σε αυτούς.

Όλοι οι γαλαξίες ξεκινούν μικροί και μεγαλώνουν συγκεντρώνοντας αέρια, τα οποία μετατρέπουν με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο σε άστρα. Όταν όμως μεγαλώσουν αρκετά μετατρέπονται σε γαλαξιακούς ''κανίβαλους''. Όσον αφορά το δικό μας γαλαξία (Milky Way), αυτός βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και αναμένεται να μεγαλώσει και αυτός ''τρώγοντας'' άλλους μικρότερους γαλαξίες.

«Στον Milky Way μπορεί να δει ακόμη απομεινάρια από όλους τους παλαιότερους γαλαξίες που έχει “κανιβαλίσει”. Σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πρόκειται να ''φάμε'' δύο κοντινούς μας γαλαξίες-νάνους: τους Large και Small Magellanic Clouds», ανέφερε Dr Aaron Robotham.  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ''κανιβαλιστικές τάσεις'' του γαλαξία μας θα τερματιστούν όταν ''φαγωθεί'' από το γαλαξία της Ανδρομέδας, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στη γη δεν θα υπάρχει ζωή σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά αν υπήρχε, αυτή θα ήταν η εικόνα που θα έβλεπε κάποιος στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια της ''συγχώνευσης''.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...