Back to Top

Υπό εξαφάνιση οι καμηλοπαρδάλεις

Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αθόρυβα προς την εξαφάνισή της, χωρίς μάλιστα να προσελκύει το ενδιαφέρον κανενός.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Διατήρησης της Καμηλοπάρδαλης (GCF), σήμερα ζουν περίπου 80.000 καμηλοπάρδαλεις, ενώ πριν από δεκαπέντε χρόνια όρθωναν το ανάστημα τους στις σαβάνες και τα δάση της Αφρικής περίπου 140.000. Ο αριθμός τους δηλαδή έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 40%Όπως συμβαίνει με πολλά ακόμα είδη, η μείωση του πληθυσμού αποδίδεται στη λαθροθηρία και την απώλεια ή τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων του.

Το παράδοξο είναι πως, εξαιρουμένου των τελευταίων ετών, οι ζωολόγοι και οι οικολόγοι έχουν ενδιαφερθεί ελάχιστα για το είδος της καμηλοπάρδαλης. «Έχουμε μάθει πολλά για την οικολογία τους, όσα όμως γνωρίζουμε υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με όσα γνωρίζουμε για άλλα είδη. Οι καμηλοπαρδάλεις είναι η ξεχασμένη μεγαπανίδα. Δεν προσελκύουν την προσοχή που τους αξίζει και έτσι, βρίσκονται σε κίνδυνο»» επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ο'Κόνορ μέλος του διάσημου Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο (Η.Π.Α.).

Το ευχάριστο είναι πως στις λίγες έστω περιοχές όπου έχουν εφαρμοστεί μέτρα διατήρησης του είδους, η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς. Τρανό παράδειγμα προστασίας είναι η καμηλοπάρδαλη της Δυτικής Αφρικής: Το υποείδος Giraffa camelopardalis peralta, ζει μόνο στον Νίγηρα και ο πληθυσμός της αριθμούσε μόλις 50 άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, έχει αυξηθεί στα 400 άτομα. Οι ειδικοί τονίζουν πως το εγχείρημα αυτό ίσως ενισχύσει τις προσπάθειες διατήρησης και των εννέα συνολικά υποειδών στα οποία χωρίζονται οι καμηλοπαρδάλεις. Όπως και να 'χει, τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...