Back to Top

Τι νιώθει ο σκύλος για εμάς;

Η αγάπη και η αφοσίωση του σκύλου αποδείχτηκε και επιστημονικά μέσω νευροαπεικόνισης.

Χάρη στον μαγνητικό τομογράφο και στους επιστήμονες του πανεπιστημίου Έμορι (Η.Π.Α.), οι οποίοι είναι ειδικευμένοι στις γνωστικές λειτουργίες των ζώων, αποκτήσαμε μία καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο κεφάλι των τετράποδων φίλων μας. Αποδείχτηκε πως, όχι μόνο οι σκύλοι μας αγαπούν όσο κι εμείς, αλλά επίσης μας νοιώθουν και μας αισθάνονται σαν οικογένειά τους. Οι σκύλοι μάλιστα, βασίζονται στους ανθρώπους περισσότερο για στοργή και προστασία απ’ ότι στο δικό τους είδος.

Σε μια από τις μελέτες τους, οι επιστήμονες μέτρησαν, με τη βοήθεια του μαγνητικού τομογράφου, την αντίδραση του νευρικού συστήματος των σκύλων στην μυρωδιά ανθρώπων και ζώων, τόσο οικείων όσο και αγνώστων. Από την διαδικασία αυτή, εντοπίστηκε πως η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων πυροδότησε την ενεργοποίηση του κέντρου επιβράβευσης στον εγκέφαλό τους (κερκοφόρος πυρήνας). Από όλες τις μυρωδιές, οι σκύλοι έδωσαν πρώτη προτεραιότητα σε εκείνη του ανθρώπου, πάνω από οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλον.

Οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα μωρά με τους γονείς τους. Όταν οι σκύλοι φοβούνται ή ανησυχούν τρέχουν στους ιδιοκτήτες τους, όπως τα νήπια τρέχουν προς τους γονείς τους. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με άλλα εξημερωμένα ζώα, όπως είναι οι γάτες και τα άλογα, τα οποία θα τρέξουν μακριά. Ο σκύλος είναι ακόμα το μόνο μη πρωτεύον θηλαστικό που κοιτά τον άνθρωπο στα μάτια. Επιζητούν μάλιστα την επαφή με τα μάτια με τους ανθρώπους, και όχι με τους βιολογικούς γονείς τους.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.lifewithdogs.tv, www.celebritiesinview.comwww.real.gr, www.laurengabrielle.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...