Back to Top

Πρέπει όντως τα παιδιά να πίνουν γάλα;

Φαίνεται πως τα επιχειρήματα που «βαπτίζουν» το γάλα ως υπερτροφή μπάζουν νερά από παντού.

Μπορεί το γάλα να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D, ωστόσο υπάρχουν και άλλες τροφές που αποτελούν εξίσου καλές πηγές των συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις σχετικά με το ότι η κατανάλωση γάλακτος μειώνει πραγματικά τα κατάγματα των οστών. Και εκτός αυτού, η μεγάλη κατανάλωσή γάλατος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και πιθανώς συμβάλλει και στην παχυσαρκία.

«Χρειάζονται πράγματι τα παιδιά το γάλα; Και βέβαια όχι» υποστηρίζει η δρ Εϊμι Λάνου, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Η.Π.Α.). Παραθέτει μάλιστα σαν αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός πως, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν γάλα μετά τα πρώτα χρόνια τους και παρ' όλα αυτά δεν αντιμετωπίζουν έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.


Το γάλα δεν είναι υπερτροφή όπως νομίζουν οι περισσότεροι, παρέχει όμως πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία στα παιδιά, τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να λάβουν αλλιώς. Τα παιδιά διαθέτουν καλές αποθήκες σιδήρου και επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, όταν καταναλώνουν περίπου δύο ποτήρια γάλα την ημέρα. Αν όμως ένα παιδί δεν θέλει να πιει, οι γονείς δεν χρειάζεται να το πιέζουν. Μπορούν να του δίνουν άλλες τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, ώστε να εξασφαλίζουν τη σωστή διατροφή του παιδιού τους.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.tovima.gr, www.real.gr, www.healthspablog.org, www.ohbabyblog.com