Back to Top

Οι σκύλοι ξεχωρίζουν τα αναξιόπιστα άτομα

Οι σκύλοι όχι μόνο ξέρουν ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι, αλλά επιπλέον δεν υπακούν και σε καλέσματα αναξιόπιστων ανθρώπων.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Κιότο (Ιαπωνία) δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν κάτι για το οποίο πολλοί άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αποφανθούμε: αν δηλαδή κάποιος είναι αξιόπιστος ή όχι. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι σκύλοι, μόλις νιώσουν ότι ένα άτομο είναι αναξιόπιστο, δεν ακολουθούν πλέον τις εντολές του.

Στη μελέτη, οι 34 σκυλιά συμμετείχαν στο εξής πείραμα: Στον πρώτο γύρο, ένας ερευνητής τους έδειχνε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε φαγητό. Οι σκύλοι υπάκουαν και πήγαιναν. Στον δεύτερο γύρο, τους έδειχνε ένα σημείο που δεν υπήρχε φαγητό. Οι σκύλοι υπάκουαν ξανά. Στον τρίτο γύρο, τα σκυλιά δεν ακολουθούσαν πλέον το κέλευσμα του ερευνητή να πάνε σε σημείο που τους υποδεικνύονταν, παρόλο που εκεί υπήρχε φαγητό.

Όταν όμως εμφανιζόταν ένας νέος ερευνητής (που δεν τους είχε δώσει κάποιο κέλευσμα μέχρι εκείνη τη στιγμή), τότε τα σκυλιά υπάκουαν και πάλι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι τα σκυλιά δεν αργούσαν να διαπιστώσουν ποια άτομα ήταν αναξιόπιστα. Η παραπάνω μελέτη εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί οι σκύλοι των οποίων τα αφεντικά εμφανίζουν μη σταθερές, κυκλοθυμικές συμπεριφορές απέναντι τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς και άγχους.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη