Back to Top

Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;

Έναν αιώνα προσπαθούσαν οι επιστήμονες να βρουν την απάντηση, αλλά τελικά η ανακάλυψή της έγινε εντελώς τυχαία.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων «Agroscope» (Βέρνη - Γερμανία), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας, «Empa», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στο τυρί. Οι ερευνητές έκαναν την συγκεκριμένη ανακάλυψη εντελώς τυχαία, όταν παρατήρησαν πως οι τρύπες «εξαφανίζονταν» όταν το άρμεγμα των αγελάδων γίνεται μέσω των σύγχρονων μεθόδων. Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου που τοποθετούνταν από τους κτηνοτρόφους κάτω από τους μαστούς της αγελάδας. Χάρη στην ανακάλυψη αυτή, οι τυροκόμοι μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...