Back to Top

«Φούρνος» ο πλανήτης μέχρι το 2100

Η μέση Θερμοκρασία στην Αττική υπολογίζεται να είναι το 2100 ανάμεσα στους 35 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Η NASA, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης με βάση την ανοδική πορεία του επιπέδου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη, ο οποίος αναπαριστά τη μέση θερμοκρασία όλων των κρατών στα επόμενα 85 χρόνια. Αν όντως ισχύσει το σενάριό τους, θα πρόκειται για μια παγκόσμια καταστροφή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέχρι το 2100, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα θα υπερδιπλασιαστεί, δηλαδή από τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο που είναι σήμερα, θα πάει στα 935. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, η Νότια και Κεντρική Αμερική, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Αυστραλία θα ασφυκτιούν από καύσωνα και ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αντιμετωπίζοντας μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου. Όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τη Μεσόγειο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα βιώνουν τα καλοκαίρια μέσες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Τα δεδομένα της μελέτης, που έχουν μέγεθος 11 terabytes, θα βοηθήσουν από τη μια τους επιστήμονες να αντιληφθούν καλύτερα τον παγκόσμιο κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής, και από την άλλη θα επιτρέψει έναν καλύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, πλημμυρών, κυμάτων καύσωνα και απώλειες στη γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με την Ελεν Στόφαν, επικεφαλή επιστήμονα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία, με τα δεδομένα αυτά, οι άνθρωποι ολόληρου του πλανήτη θα έχουν ένα πολύτιμο νέο εργαλείο που θα το χρησιμοποιούν στον σχεδιασμό του πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν έναν θερμαινόμενο πλανήτη.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος