Back to Top

Γιατί δεν μας αρέσει η φωνή μας όταν την ακούμε;

Σχεδόν σε όλους έχει συμβεί, ειδικά όταν ακούνε για πρώτη φορά τη φωνή τους, να μην τους αρέσει.

Πολλοί όχι μόνο δεν βρίσκουν αρεστή τη φωνή τους, αλλά επιπλέον δεν την αναγνωρίζουν. Για αυτό υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική. Το φαινόμενο αυτό, οφείλεται στις τρεις λειτουργίες του αυτιού μας, οι οποίες διαφέρουν στα εξωτερικά, στα μεσαία, καθώς και στα εσωτερικά μέρη του.

Το μεσαίο τμήμα του αυτιού μας είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση και μεταφορά του ήχου στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, το οποίο στη συνέχεια τον μεταφράζει σε σήματα προς τον εγκέφαλο. Οι ήχοι που εισέρχονται στα αυτιά μας είναι δύο ειδών: Οι εξωτερικοί ήχοι, δηλαδή αυτοί που μεταφέρονται με τον αέρα, και αυτοί που μεταφέρονται με τα κόκαλα (το να ακούμε τη φωνή μας την ώρα που μιλάμε είναι ένας τέτοιος ήχος).

Όταν οι άνθρωποι ακούν τη φωνή τους ηχογραφημένη, οι ήχοι που προκύπτουν από τα κόκαλα, τους οποίους έχουν μάθει να ακούν ως μέρος της φωνής τους, λείπουν. Ακούν μόνο τη φωνή τους, όπως τη μεταφέρει ο αέρας, όπως δηλαδή την ακούν όλο. Ουσιαστικά αυτή η φωνή που ακούμε όταν έχουμε ηχογραφήσει τον εαυτό μας, είναι αυτή η φωνή που ακούν όλοι οι άλλοι. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όταν ακούμε τη φωνή μας ηχογραφημένη, συνήθως ξαφνιαζόμαστε, ξινίζουμε και παραξενευόμαστε.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος