Back to Top

Η πιο επικίνδυνη πόλη του πλανήτη

Στην πόλη αυτή, ακόμα και οι αστυνομικοί κυκλοφορούν πάντα με καλυμμένα πρόσωπα, από τον φόβο αντιποίνων.

Η πόλη Σαν Πέδρο Σούλα (San Pedro Sula) στην Ονδούρα, φιλοξενεί 1.000.000 κατοίκους, από τους οποίους κάθε χρόνο σκοτώνονται οι 1870, με το 97% των φόνων να μην εξιχνιάζονται ποτέ. Πρόκειται για τα υψηλότερο μέγεθος θανάτων παγκοσμίως, για μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται ως εμπόλεμη ζώνη. Τα θύματα είναι μηχανικοί, φοιτητές, αγρότες, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, οδηγοί λεωφορείων, επιχειρηματίες, δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, άνθρωποι δηλαδή όλων των κατηγοριών.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Citizen Council for Public Safety and Criminal Justice» του Μεξικού, αναφέρει πως η εν λόγω πόλη κρατά σταθερά τα πρωτεία της πιο φονικής πόλης από το 2011 έως σήμερα. «Ο ίδιος ο Σατανάς μένει εδώ στο Σαν Πέδρο. Η εποχή όπου οι άνθρωποι πέθαιναν από φυσικά αίτια μοιάζει πλέον τόσο μακρινή. Οι άνθρωποι εδώ σκοτώνονται σαν να μην είναι τίποτα περισσότερο από κοτόπουλα. Βλέπουμε συχνά ανθρώπους με 6 ή και 10 τρύπες από σφαίρες στο σώμα και σώματα διαμελισμένα ή αποκεφαλισμένα», τονίζει ο Λούκας, εργάτης σε γραφείο τελετών της πόλης. 

Ποια η αιτία; Η βία εμφανίστηκε στις αρχές του 2000 και από τότε αυξάνεται συνεχώς. Κύρια αιτία του φαινομένου είναι η επιλογή των εμπόρων ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, να χρησιμοποιούν την Ονδούρα ως βασική οδός μεταφοράς του εμπορεύματός τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Περίπου το 80% της κοκαΐνης που προορίζεται για τις Η.Π.Α., περνά μέσα από την Ονδούρα. Αν στον παράγοντα αυτό, προστεθεί και η εύθραυστη πολιτική κατάσταση της χώρας, η μεγάλη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος παντού, τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, η ατιμωρησία και η φτώχεια, το αποτέλεσμα δεν πρέπει αν εκπλήσσει κανέναν.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος