Back to Top

Ποιος είναι ο μισθός ενός Έλληνα βουλευτή;

Αν και ο βασικός τους μισθός ανέρχεται στις 6.190 ευρώ, μηνιαία βγάζουν πάνω από 20.000 ευρώ.

Κάθε βουλευτής λαμβάνει ως βασικό μισθό 6.190 ευρώ τον μήνα. Αν μάλιστα προέρχεται από την επαρχία, λαμβάνει επιπλέον 1000 ευρώ τον μήνα για ενοίκιο. Για συμμετοχή σε επιτροπές πληρώνεται με 250 ευρώ την ώρα, ενώ μια επιτροπή μπορεί να διαρκέσει από 6 ώρες, μέχρι και αρκετές ημέρες. Ακόμα, στις γιορτινές περιόδους λαμβάνουν επιπλέον επίδομα 1000 ευρώ.


Πολιτικό γραφείο:
Όσον αφορά το πολιτικό τους γραφείο, κάθε βουλευτής λαμβάνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ για την οργάνωσή του. Επιπλέον, μπορεί να προσλάβει, με έξοδα πληρωμένα από το δημόσιο, τέσσερις υπαλλήλους, έναν επιστημονικό συνεργάτη ως γραμματειακή υποστήριξη, καθώς επίσης και έναν αστυνομικό για προσωπικό φρουρό.

Μετακινήσεις: 
Κάθε βουλευτής δικαιούται 104 αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν κάθε χρόνο, απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ, αυτοκίνητο και καύσιμα.

Επικοινωνία: 
Κάθε βουλευτής δικαιούται δωρεάν 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε βουλευτή επενδύονται 14.200 ευρώ ετησίως για  σταθερά τηλέφωνα και κινητά (δηλαδή 1.183 ευρώ κάθε μήνα).

Επιπλέον προνόμια:
Δωρεάν γυμναστήριο, διόδια, εισιτήρια, ξενοδοχεία, είσοδος σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, γεύματα κ.α.

Σύνταξη:
Κάθε βουλευτής δικαιούται σύνταξη ύστερα από δύο θητείες. Ως δυο θητείες δεν λογίζονται δυο τετραετίες, αλλά μια επανεκλογή. Αν για παράδειγμα ένας βουλευτής εκλεγεί και σε έξι μήνες πραγματοποιηθούν ξανά εκλογές και επανεκλέγει, δικαιούται σύνταξη. Η σύνταξη ξεκινάει από 1.400 ευρώ και ανάλογα με τις θητείες μπορεί να φτάσει έως και το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή περίπου στα 4.900 ευρώ περίπου.

Συμπέρασμα:  
Αθροιστικά, η αμοιβή κάθε βουλευτή κυμαίνεται γύρω στις 21.000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο μπορεί να ανέβει σε ανυπολόγιστα νούμερα, καθώς δεν μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς τα επιδόματα από τα θερινά τμήματα της Βουλής και πόσες ώρες μένουν σε επιτροπές.